Pénzügyekben

segítség a pénzügyekben

Rovatok

Rovatok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Utolsó kommentek

A megbízható családtag: a pénzügyi konzulens

2008.08.27. 14:24 Pénzügyekben .hu

A mai egyre bővülő pénzpiacon előbb vagy utóbb mindenki eljut arra a pontra, hogy álmai ingatlanjának megvásárlásához hitelre van szüksége, vagy szorgos munkájának gyümölcsét egy, a bankoknál jövedelmezőbb befektetési formában kívánja elhelyezni. Hogy honnan lehetünk biztosak, hogy a választott termék számunkra a legmegfelelőbb. A pénzintézetek mai sokasága a termékek sokszínűsége, változatossága mellett ez egyre nehezebb feladat. Ekkor kerülnek képbe, a ma már egyre népszerűbb pénzügyi tanácsadók, akik a fellelhető legoptimálisabb termék felkutatásán kívül a meglévő teljes pénzügyi portfoliónk kezelésében, menedzselésében lehetnek segítségünkre. De kik is Ők?
 
Tekintsünk vissza ara az időszakra, amikor országos szinten a pénzintézetek száma nem haladta meg a tizet. Ekkor egy „kedvező” lakáshitel, vagy a megtakarításunknak legmagasabb hozamot hozó termék kiválasztása nem volt nagy feladat, hiszen nem csak a kis számú pénzintézet, de a termékfajták alacsony száma is átlátható volt minden ember számára. Ahogy egyre több pénzintézet kezdte meg működését hazánkban is, egyre bővült azon termékek száma, amelyek egy-egy pénzügyi döntés meghozatalakor szóba jöhettek. Mára a több száz pénzintézet több ezer termékkel rendelkezik, melyek mindegyikének áttanulmányozása egyes termékek futamidejének végére sikerülhet csak. Nem beszélve, hogy a megcsavart jogi szövegek, és az egyre hosszabb szerződési feltételek ránk vonatkozó fontos pontjainak megtalálása és értelmezése is egyre nagyobb feladatot ró a szerződőre, azaz Ránk.
 
Mit tehetünk, ha az idő ennél szűkösebb? Megtehetjük, hogy a marketing szakemberek által gondosan összeállított reklámok, hirdetések által számunkra legszimpatikusabbnak ítélt pénzintézeteket keressük fel, így kiválasztva egy még átlátható számú termékkínálatot. Ebben az esetben a döntésünk a reklámokat készítők kezében van. Az Ő képességüktől függ, hogy melyik pénzintézet reklámja fog meg minket jobban és melyik kevésbé. Sajnos gyakran dőlünk be a hangzatos szavaknak, és számoknak.
 
A másik lehetőség, hogy megbízunk egy független tanácsadó céget, egy szakembert, hogy kiválassza a számunkra a teljes piaci termékpalettából a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót és segítséget nyújtson a szerződéskötéskor. Nagy előnye az ilyen tanácsadóknak, hogy nem csak a megfelelő termék, csomag kiválasztásakor számíthatunk rá, hanem a termék teljes élettartama alatt menedzseli pénzünket, hogy mindvégig annak a célnak dolgozzon, amit mi meghatároztunk.
 
Egyes független konzulens szervezet, tanácsadó feladatának tekinti, hogy az általa kezelt ügyfélkör pénzügyi szerződéseit folyamatosan karban tartsa, menedzselje annak megfelelően, hogy Nekünk, mint ügyfelüknek éppen milyen céljaink vannak a jövőnkkel, hogyan változik családi, anyagi helyzetünk és minket körülvevő gazdasági-, pénzügyi világ. A leginkább házi orvosunkhoz hasonlítanak, hiszen hosszú éveken keresztül végigkísérik életpályánkat, mindig odafigyelve, hogy céljainknak és éppen meglévő helyzetünknek az orvoslására a legjobb hatású gyógyszert, terápiát nyújtsák. De mibe kerül ez Nekünk?
 
Arra gondolhatnánk, hogy az ügyvédekhez, könyvelőkhöz, adó tanácsadókhoz hasonlóan igen magas költséggel jár, ha alkalmazunk egy tanácsadót, hiszen az általa elérhető költségcsökkenés, többlet hozam igen jelentős lehet. Mivel jelenleg ez a tevékenység még térhódító útját járja, így a tanácsadásért felmerülő költségeket az a pénzintézet fizeti, akinek termékét végül megkötjük. Ezt a jutalékot a pénzintézetek saját árrésükből engedik át a tanácsadónak azért, hogy a termék ne legye drágább, hiszen ez rontana az eladhatóságán.
 
További előnyök érhetőek el, ha olyan szervezettel, tanácsadóval kerülünk kapcsolatba ahol az egyes pénzintézetekhez nagy számú, ezzel nagy összegű szerződés állományt közvetítenek, hiszen minél nagyobb a közvetített összeg, annál nagyobb kedvezmény jár az általuk közvetített termékekre. Ily módon mindenki jól jár, hiszen a pénzintézet és a tanácsadó többet értékesít, mi pedig ügyfelek, jobb kondíciókkal jutunk hozzá a személyre szabott termékeinkhez.
 
A régebben megismert biztosítás értékesítési módszer alapján bennünk, ügyfelekben lévő kezdeti rossz érzés, tapasztalat miatt lehet, hogy még szkeptikusan fogadjuk ezen konzulens cégeket, tanácsadókat, de az általuk végzett munkát megismerve egy minőségi szolgáltatás részesei lehetünk, ahol céljainkra optimalizált portfoliót alakítanak ki Nekünk, családunknak.
 
Mivel ezen tanácsadók által végzett pénzügyi analízis és tervezés az ügyfelek számára ingyenesek, így mindenképpen megéri kezünkbe venni az irányítást, időpontot egyeztetni és rászánni 1 órát az életünkből, hiszen az elérhető pénzügyi előny hosszútávon igen magas lehet. Én már bejelentkeztem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyekben.blog.hu/api/trackback/id/tr72326346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása